Soloprenor – calea spre independența financiară

PFA sau SRL? SRL sau PFA? – ce formă legală să alegi – ghid 2023

martie 7, 2023

SRL VS PFA CU Fara angajat

În momentul în care ai decis să-ți începi afacerea, o decizie importantă de luat în calcul, este alegerea formei juridice a afacerii tale. Cele mai comune opțiuni sunt SRL-ul (Societate cu Răspundere Limitată) și PFA-ul (Persoană Fizică Autorizată). Fiecare are avantaje și dezavantaje, dar și implicații fiscale diferite. În acest articol, vom discuta despre cele două forme juridice și despre taxele datorate statului în anul 2023.

PFA sau SRL?

Începuturile in antreprenoriat sunt întotdeauna dificile deoarece implica, in primul rand, o schimbare de mentalitate, respectiv trecerea de la relativă siguranța a venitului salarial la asumarea unor riscuri investiționale marcate de nesiguranța asigurării unui venit minim necesar. Investiția minima o reprezintă înregistrarea legala a activitatii, de aici pornind diferențele dintre PFA si SRL.

În general, SRL-ul este o formă de organizare flexibilă dar mai complexă decât cea de PFA, necesitând un capital social minim de 200 de lei și mai multe formalități premergătoare înregistrării. Pe de altă parte, PFA-ul este o formă de organizare mai simplă, care nu necesită un capital social minim și este mult mai ușor de înregistrat.

PFA, avantaje și dezavantaje

 

 

Avantaje Dezavantaje

Înregistrarea este relativ simpla, si implica depunerea unei cereri la Registrul comerțului, însoțită de o serie de documente ( e.g. 

Rezervare denumire, dovada sediu, carte de identitate, anexa inregistrare fiscala, etc.)

Răspunderea legală este la nivelul întregului patrimoniu personal al persoanei.
Flexibilitate în ce privește accesul la venituri (practic, persoana poate avea acces instant la veniturile încasate) Gradul de impozitare este mai mare decat cel aplicabil SRL.
  Credibilitatea entității în piața este mai redusă datorită anvergurii limitate a unui astfel de activități.
Din punct de vedere administrativ ( contabilitate, declarații) obligațiile sunt mai reduse, putand fi îndeplinite de detinatorul PFA-ului. Recomandabil este însă sa se apeleze la serviciile unui contabil autorizat. Forma de organizarea nu permite atragerea de investitori sau de fonduri, altele decat cele deținute de apartinator.
Costuri de întreținere mai mici, datorită obligațiilor administrative reduse. Dificultăți în atragerea de credite bancare.
PFA-ul oferă posibilitatea de a avea angajați.  
În cazul PFA-urilor impozitate în sistem real, se permite deducerea unei plaje importante de cheltuieli efectuate în scopul afacerii, reducandu-se astfel impozitul pe venit datorat.  

 

SRL, avantaje și dezavantaje

 

Avantaje Dezavantaje
Capital social la înregistrare redus (200 de lei minim).  Costuri de înregistrare relativ mai mari, avand in vedere necesitatea pregătirii unei documentații specifice cu ajutorul unui consilier juridic (e.g. actul constitutiv).
Răspunderea legală este la nivelul capitalului social al societății. Costuri de administrare mai mari ca urmare a necesității angajării de servicii contabile pentru menținerea evidentelor, depunerea de declarații, pregătirea și depunerea situațiilor financiare.
Gradul de impozitare este mai mic decât cel aplicabil PFA.  
Timpul de înregistrare relativ redus (3-5 zile)  
Flexibilitate mare în ce privește atragerea de fonduri, de investitori sau asociați.  
Posibilitatea vânzării acțiunilor deținute în societate în regim fiscal avantajos.  
SRL-ul oferă posibilitatea de a avea angajați  
În cazul societăților SRL platitoare de impozit pe profit, se permite deducerea unei plaje importante de cheltuieli efectuate în scopul afacerii, reducandu-se astfel impozitul pe profit datorat  

 

Așadar, PFA-ul este o forma de organizare potrivita celor care nu anticipează o dezvoltare deosebita, ci mai degrabă doresc sa obțină independența față de un angajator. In același timp, SRL-ul este forma juridica foarte flexibila, potrivita celor care doresc sa construiască o afacere de anvergura, pe care sa o crească, la care eventual sa atragă eventual un investitor strategic și care ulterior, sa îi ofere fie o sursa constanta de venit din dividende fie posibilitatea unui exit avantajos.

Impozitare PFA vs SRL cu și fără angajat, 2023

Pentru un plus de vizibilitate,  va vom prezenta doua modele de calcul utile în luarea unei decizii cu privire la forma de înregistrare a afacerii.

Cheltuielile deductibile sunt de regula cheltuieli pe care le poți justifica ca ca fiind efectuate în scopul obținerii de venituri impozabile, pentru activitatea firmei sau PFA- ului tău( ex: salarii, costuri legate de sediu, licențe software, amortizarea echipamentelor de tip laptop/ PC-uri, accesorii PC, etc). 

Pentru modelul nostru am luat în considerare cheltuieli deductibile de 5000 ron pe an.

I. Situația unui venit mediu de 1500 euro pe luna, echivalentul a 90 000 ron pe an:

PFA VS SRL1500euro

Observații

Salariul minim brut pe tara 3000

Venitul net din salarii la un salariul brut de 3000 de lei este de 1898 lei

Venitul net din salarii, în cazul SRL-ului cu un angajat a fost inclus în câștigul net total

II. Situația unui venit mediu de 2000 euro pe luna, echivalentul a 120 000 ron pe an:

PFA VS SRL 2000 euro

Observații

Salariul minim brut pe tara 3000

Venitul net din salarii la un salariul brut de 3000 de lei este de 1898 lei

Venitul net din salarii, în cazul SRL-ului cu un angajat a fost inclus în câștigul net total

Așadar, în contextul unui câștig de peste 1500 euro pe lună, forma de organizare cea mai avantajoasă este cea de SRL cu un angajat, cu salariu minim pe economie. Pentru administrarea obligațiilor fiscal-contabile ale societății este recomandabil să apelați la consultanță specializată din partea unui contabil sau a unei firme de contabilitate. Puteți beneficia astfel de o evaluare obiectivă a situației financiare a activității pe care o desfasurati, precum și de o garanție ca entitatea pe care o detineti își îndeplinește la zi și în mod corect obligațiile fata de legislatia fiscal-contabila în vigoare. Se reduce astfel riscul unor cheltuieli suplimentare cu amenzi și penalități cauzate de neîndeplinirea la timp sau îndeplinirea incompletă a obligatiilor ce vă revin în calitate de contribuabil, în vigoare.